woensdag 28 oktober 2015

Rood vlees

Afbeeldingsresultaat voor gehaktbal
Ik heb vandaag iets gedaan wat ik niet moest doen. Ik ben naar de buurtsuper gegaan en heb daar voor mijn zoon een pizza gekocht. Die is voor vanavond. Mijn man en ik gaan eten bij een vriend en ik kan dan toch moeilijk mijn zoon thuis op een crackertje laten bijten. Maar die pizza zit me dwars. Niet alleen die pizza trouwens. Ook de gehaktbal die nog over is van gisteren zit me dwars.

Ik zal het uitleggen. Toen ik gisteren de krant opsloeg kon ik er niet omheen. Eerst was daar het onderzoek over rood vlees. Ik dacht even aan het onderzoek dat zich onder de bezielende leiding van een frauduleuze onderzoeker had afgespeeld. In dat onderzoek werd namelijk beweerd dat rood vlees agressie op riep. Met terugwerkende kracht kan ik daar nog boos over worden. Kom op zeg! Agressief van rood vlees! Wij hebben hier in huis elkaar nog nooit met een biefstuk om de oren geslagen, of elkaar met gehaktballen bekogeld. Ook moest ik denken aan een opmerking van premier Rutte over ‘rood vlees’. Hoe die precies was weet ik niet meer. Wat deze premier zegt vergeet ik meestal snel. Nee, in de krant ging het er over dat rood vlees en bewerkt vlees kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Het kon zo in het rijtje van asbest en nicotine. Had Peter me daar net een paar fikse gehaktbalen staan braden! Ai!

Eigenlijk wist ik ook niet precies wat er nu onder rood vlees allemaal verstaan werd. Ik heb het opgezocht. Het is bijna alles! Alleen gevogelte is geen rood vlees. En ik altijd maar denken dat we het zo goed deden met ons draadjesvlees, met onze gehaktballetjes. Niet dus. Maar waar ik ook van schrok, was een paginagroot artikel over zout. Hoe slecht dat wel niet is en hoeveel zout er in pizza’s zit! Ik word daar allemaal zo onrustig van. Voor mijn zoon ligt er nu èn een gehaktbal, èn een pizza klaar. Allebei helemaal fout dus.

Eerlijk gezegd word ik helemaal niet goed van al die berichten over eten. Suiker is bereslecht, van brood krijg je een broodbuik, wat dat dan ook zijn mag. Met melk schijnt ook van alles aan de hand te zijn. Dat laatste kan ik al helemaal niet hebben. Ik ben opgegroeid met die dappere Joris Driepinter. Dat leuke kereltje. Drie glazen melk op een dag moest je in de zestiger jaren drinken. Goed voor de botten! Ik heb nog nooit iets gebroken, dus daar zal wel ietsjepietsje van waar zijn.

Ondertussen staat hier de oven voor te verwarmen. Straks schuift mijn zoon met daar een tevreden smile op zijn gezicht een pizza met rood, dan wel bewerkt, vlees in. Vervolgens warmt hij het overgebleven gehaktballetje op. Hij vindt het heerlijk, maar mijn geweten spreekt.

Ik weet ik het nu niet meer. Minister Schippers heeft gezegd dat er een nieuwe Schijf van Vijf komt. Zo heeft ze ook ooit iets over vaatdoekjes gezegd. Na drie weken trouw de vaatdoekjes dagelijks in de was gegooid te hebben, liggen er nu weer vaatdoekjes een week of langer op mijn aanrecht. En we zijn nog steeds niet ziek! Gaan we luisteren naar minister Schippers of niet. Eventjes misschien. Vaste gewoontes zijn zo moeilijk af te leren.

Toch moet ik aan premier Rutte terug denken. Met dat zout, dat bewerkte vlees, de melk, de suiker is er wel een lap rood vlees in de arena gegooid. We kunnen nu eens flink onze tanden in deze discussie zetten. To eat or not to eat. That’s the question. Wat zou Rutte er zelf van vinden? Ik denk niet zoveel eerlijk gezegd. Ik vermoed dat hij zegt ‘Doe eens normaal man’ en hij draait zich om in de zalige wetenschap dat er in de kantine vast nog wel een lekker gehaktballetje op hem ligt te wachten. Want nu kan het nog. Je weet maar nooit wat minister Schippers uit de kast gaat trekken.

Mijn zoon beweert ondertussen dat hij de lekkerste pizza ooit aan het eten is. Hij heeft het over een smaakexplosie. Moet ik me nu een goede moeder voelen of niet.?

That’s the question.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten